סיכום
אמונות טפלות הן חלק בלתי נפרד מחיי היומיום בתרבויות רבות ברחבי העולם. ביניהם, זה התייחס לפתיחת מטריה בפנים של בית ראוי לתשומת לב מיוחדת. מאמר זה ייקח אתכם למסע מרגש דרך ההיסטוריה והמקורות של האמונה הפופולרית הזו.
המטריה: יותר מסתם אביזר
מאז הופעתה לראשונה במצרים העתיקה, שימשה המטריה בעיקר להגנה על אנשים רמי דרג מפני קרני השמש הלוהטות ולא מפני ממטרי גשם. מכיוון שהיא הייתה שמורה בדרך כלל לאצילים ונחשבה לסמל של יוקרה, פתיחת מטרייה בפנים נתפסה אז כמעשה לא מכובד ובמקרים מסוימים חסר מזל.
מהשמשיה למטריה המודרנית
עם הזמן, המטריה הפכה בהדרגה למטריה המוכרת לנו כיום הודות למהנדסים סינים שהוסיפו ציפוי עמיד למים לאביזר, המאפשר לו להגן מפני הגשם. הופעתה של המטריה באיקונוגרפיה הדתית האסיאתית סייעה גם היא לחזק את הסמליות המגוננת והקדושה שלה.
דתות ואמונות קשורות
חקירתנו את מקורותיה של אמונה טפלה זו מובילה אותנו להודו, שם כמה טקסטים קדושים מזכירים פתיחת מטרייה בתוך בית כסימן למזל רע. מספר סיבות הועלו כדי להסביר אמונה זו:
- הקשר של המטריה עם אלת המזל לקשמי: על פי כמה טקסטים דתיים הינדיים, פתיחת מטריה בתוך דירה עלולה לעצבן את האלה הזו ולהוביל לאובדן הזדמנויות עבור יושביה.
- נוכחותם של מוחות גבוהים: בכמה תרבויות הודיות, היה מקובל להאמין שרוחות האבות השוכנות בלב כל בית. פתיחת מטריה בפנים תפר את הטריטוריה שלהם, ותגרום למתח רב בין העולם הנראה לעולם הבלתי נראה.
- טקסי הלוויה: טקסים בודהיסטיים גם תומכים ברעיון זה בכך שהם מזכירים שאנשים שנפטרו מתגלגלים בצורה של צללים. לכן, פתיחת מטרייה בפנים תסכן ישירות את הנשמות הנודדות הללו המבקשות גאולה.
תפקידן המגן והמזיק של מטריות
מעבר לאמונות תפלות אלה הספציפיות לתרבויות המזרח, ישנן אגדות רבות אחרות המצביעות על מערכת יחסים מורכבת בין מטריות לבין מושג המזל. לדוגמה, רוחות רעות נודדות נמשכו לאנשים הנושאים מטרייה סגורה בתוך בניין.
מצד שני, בתרבויות אחרות כמו אפריקה או אמריקה הלטינית, המטריה שימשה גם כקמע מגן מפני כוחות אפלים. לפיכך, הוא ניחן בסמליות כפולה:
- זה יכול לייצג מגן רב עוצמה המסוגל לחסום השפעות שליליות מהסביבה.
- הוא גם הפך לחפץ מרושע כאשר הטיפול בו לא תאם את המסורות המקומיות, ובכך הפך את בעליו לפגיעים לכישופים רעים.
העברת אמונות טפלות בזמן ובמרחב
כמו בכל אמונה טפלה, קשה להצביע בדיוק מתי ואיך האמונה הזו על פתיחת מטריות בתוך הבית התפשטה מעבר לגבולות אסיה. עם זאת, היא בהחלט נהנתה מתנועת הסחורות ומחילופי התרבות המתמשכים שהחלו בשחר המאה ה-19.
נווטים אירופאים גילו אביזר זה במהלך מסעותיהם באסיה וייבאו את השימוש בו לארצות מולדתם תוך התאמת הסמליות שלו לאמונות המקומיות. בתהליך העברה זה, ההקשר הדתי האסייתי הוחלף באמונות עממיות ובהשפעה הגוברת של הספרות המערבית.
מפולקלור לזהירות
כיום, אם אמונה טפלה זו נמשכת בתודעתנו, אין ספק שזה בין היתר הודות לשיח המניעה המזהיר מפני הסיכונים הפנימיים הכרוכים בפתיחת מטרייה בתוך הבית. אנשים מגושמים ומוסחים נוטים ליצור תאונות או לפגוע בסביבתם, החל מחפצים יומיומיים ועד לעיניהם של דיירים אחרים.
תזכורת סמלית אך שימושית
אתה לא צריך להיות אמונות טפלות כדי לעקוב אחר הכלל הפשוט הזה: הימנע מפתיחת מטריה בתוך בית היא בראש ובראשונה עניין של שכל ישר. איסור סמוי זה מאפשר גם לשמור על השלווה וההרמוניה של הבית תוך הזמנת כל אדם לנקוט משנה זהירות במחוות ובפעולות היומיומיות שלו.