סיכום
אושר, הגביע הקדוש שכולם מחפשים ועם זאת כל כך קשה להגדרה. עם הזמן, אמונות רבות סביב אושר התפתחו. עם זאת, מחקרים פסיכולוגיים מראים כי חלק מהמיתוסים הללו רחוקים מלהיות מדויקים.
מיתוס 1: אושר הוא מולד
קודם כל, יש אנשים שחושבים שזה מספיק כדי להיוולד מאושר וכי אושר הוא איכות מולדת. עם זאת, למרות שהגנטיקה משחקת תפקיד בנטייה שלנו לאושר, גם להתנהגויות ולגישות יש השפעה משמעותית על הרווחה היומיומית שלנו.
השפעת הסביבה והחינוך
לכן, אסור לנו להזניח את ההשפעה של הסביבה שלנו ואת החינוך שקיבלנו. מחקרים מראים כי לגדול בבית אוהב ובטוח מקדם רווחה ואושר לטווח ארוך. בנוסף, על ידי הקפת עצמנו באנשים חיוביים וטיפוח קשרים חברתיים משמעותיים, אנו מגדילים את הסיכויים שלנו לחיות חיים מספקים.
אושר וצמיחה אישית
בנוסף, אושר קשור גם ליכולת שלנו להתפתח ולצמוח באופן אישי. אנשים עם ראש פתוח ורצון מתמיד ללמוד הם לעתים קרובות מאושרים יותר. בקיצור, אושר הוא לא רק מולד, הוא גם נבנה ומתוחזק לאורך כל חיינו.
מיתוס 2: אושר תלוי בהצלחה וברכוש חומרי
מיתוס נפוץ נוסף הוא שאושר נמדד על ידי הצלחה מקצועית ורכוש חומרי. עם זאת, מחקרים פסיכולוגיים מראים כי קביעה זו רחוקה מלהיות נכונה.
ההשפעה הזניחה של הרמה החברתית-כלכלית
מחקרים בנושא מראים כי לרמה סוציו-אקונומית יש השפעה קטנה מאוד על רווחתו הכללית של האדם. מעל סף מסוים, הגדלת ההכנסה אינה תורמת באופן משמעותי לשיפור שביעות הרצון מהחיים.
אושר דרך הלא גשמי
משמעות הדבר היא כי אושר סביר יותר להימצא בלא חומרי. יחסי אנוש, בריאות פיזית ונפשית והגשמה אישית הם כולם גורמים שישפיעו באופן חיובי על רווחתנו. לפיכך, לא ניתן לצמצם את האושר למשוואה פשוטה בין הצלחה מקצועית לבין רכוש חומרי.
מיתוס 3: אושר מתמיד אפשרי ורצוי
יש גם את התפיסה המוטעית שאפשר לחיות לצמיתות במצב של אושר, ושזה אפילו רצוי לעשות זאת. עם זאת, פסיכולוגים מזכירים לנו שהחיים מורכבים מעליות ומורדות, וכי אושר לא יכול להיות קבוע.
התועלת של רגשות שליליים
בנוסף, חשוב להדגיש כי הרגשת רגשות שליליים אינה בהכרח מילה נרדפת לאומללות, להיפך. לרגשות אלו יש תפקיד בחיינו ולעיתים אף להוביל לחוויה חיובית או מעשירה.
לחיות עם הגחמות של חיי היומיום
בעצם שאיפה לאושר כל הזמן יכולה להיות לא מועילה ולא בריאה. מוטב ללמוד כיצד לנווט בין הרגשות השונים המנקדים את חיינו וכיצד לנצל את השיעורים שהם מלמדים אותנו כדי להתקדם בדרך להגשמה אישית.
מיתוס 4: כדי להיות מאושר, אתה צריך למנוע מתח או בעיות
חלקם גם מאמינים כי אושר כרוך בהכרח היעדר מוחלט של מתח ובעיות. אולם שוב, השקפה זו של אושר שגויה.
התמודדות עם אתגרי חיי היומיום
אמנם נכון שיותר מדי מתח יכול לגבות מחיר מהבריאות הנפשית והפיזית שלנו, אבל כמות מסוימת של אתגר ומתח מועילה להתפתחות שלנו. אכן אתגרים וניסיונות נותנים לנו הזדמנות לגלות את נקודות החוזק שלנו וללמוד כיצד להתגבר על מכשולים.
מתח כממריץ
יתר על כן, רמה מסוימת של מתח יכולה אפילו להיחשב ממריץ. לדוגמה, עומס עבודה מתמשך לרגע או הכנת אירוע חשוב ייצור מתח, אך יכול גם לחזק את המוטיבציה והמחויבות שלנו להשיג את המטרות שלנו.
דרכים לקדם אושר אותנטי
כעת, לאחר שהמיתוסים הללו הופרכו על ידיפסיכולוגים, הנה כמה דרכים לקדם אושר אותנטי:
- טיפוח הכרת תודה: קח את הזמן להתמקד בהיבטים החיוביים של חייך ולהביע את הערכתך.
- לפתח נדיבות: לא רק לעצמך, אלא גם לאחרים;
- טפחו יחסי אנוש: לטפח חברויות חזקות ולהשקיע באיכות הקשרים החברתיים;
- דואגים לבריאות שלכם: הן פיזית והן נפשית, באמצעות פעילויות ספורט ושיטות הרפיה;
- פנקו את עצמכם ברגעי הנאה: מבלי לשכוח כי המרדף אחר האושר לא צריך לחרוז עם סגפנות.
בקיצור, חיוני להפיג את התפיסות המוטעות סביב אושר על מנת להיות מסוגל לממש את מלוא הפוטנציאל שלך. פסיכולוגים מראים לנו שהאושר אינו טמון בנוסחת קסם, אלא באיזון בין ההיבטים השונים של חיינו.